top of page
Banner website.JPG

Doe maar apart: landelijke campagne roept inwoners op accu's en batterijen niet weg te gooien maar apart in te leveren

Doe maar apart: landelijke campagne roept inwoners op accu's en batterijen niet weg te gooien maar apart in te leveren

Op 5 juni is de campagne Doe maar apart gestart. Een ‘aparte’ campagne die consumenten en bedrijven vraagt losse batterijen, accu’s en elektrische apparaten in te leveren bij inleverpunten en milieustraten. En met klem oproept ze vooral niet weg te gooien bij het restafval en andere afvalsoorten. De campagne is onderdeel van een breder plan van aanpak van de Taskforce Batterijbranden. Het Nationaal Recycling Forum is onderdeel van deze Taskforce, samen met BRBS Recycling, NVRD, Stichting OPEN, Stichting Stibat Services, TLN en de Vereniging Afvalbedrijven.

Steeds vaker oorzaak van brand
Batterijen staan bij inzamelaars en verwerkers van afval- en recyclingstromen de afgelopen drie jaar in de top 3 van oorzaken van brand. "De consument gebruikt steeds meer apparaten met een batterij er in. Die batterijen moeten altijd apart worden ingeleverd. Zo kunnen we de grondstoffen recyclen, maar het is ook nodig om afvalbranden te voorkomen", zegt Lennert Vermaat van het Nationaal Recycling Forum. "De campagne ‘Doe maar apart’ maakt mensen hiervan bewust."

Gescheiden inleveren
De campagne ‘Doe maar apart’ maakt gebruik van radio en social media. De nadruk ligt op het gescheiden inleveren van elektrische apparaten, losse batterijen en accu’s. “Een mobieltje kan al voor 93% worden gerecycled. Inleveren en niet weggooien dus. Dat is veilig en levert bruikbare metalen voor een circulaire economie op.” De campagne loopt van 5 tot en met 25 juni met extra aandacht voor jong volwassenen.

Steeds meer producten met een batterij
Klein elektrisch afval bestaat uit producten zoals smartphones, scheerapparaten, elektrisch gereedschap, esmokers (vapes), elektrisch speelgoed, losse lithiumbatterijen en (fiets)accu’s. Batterijbranden kunnen ontstaan bij het inzamelen, transport en verwerking van diverse soorten apparaten en batterijen, wanneer deze niet op de daarvoor bestemde locaties worden ingeleverd. Ook inzamelaars en verwerkers van recyclingstromen waar helemaal geen batterij in hoort te zitten, herkennen het probleem. Dat komt doordat deze apparaten te vaak worden weggegooid bij recyclingstromen zoals oudpapier, metalen, plastic en textiel. Het Nationaal Recycling Forum is daarom blij dat deze campagne tot stand is gekomen. De boodschap dat elektrische apparaten, batterijen en accu’s altijd apart moeten worden ingeleverd, kan niet vaak genoeg herhaald worden.

bottom of page